Vad är religion?

Självklart måste jag ställa mig den frågan nu när jag precis har haft religionslektion!
Vi har nämligen precis gått igenom vad George Bush, en mafioso i Spanien och Moder Theresa har för likheter, nämligen Kristendomen. För visst är det så att alla som tillhör samma religion har samma livsåskådning, tankar och normer? Ja men visst! Moder Theresa vill också leta olja....

Skämt åt sido, det är lätt att vi i västvärlden drar alla med en viss religös livsåskådning, till exempel islam, "hinduism" eller buddhism, över samma åsiktskam. Men det är knappast så att alla kristna har samma normer, tankar och livsfilosofi! Varför ser vi då till exempel Islam som ett så stort hot till vår västvärld? Är det så att alla inom islam har en förtryckande kvinnosyn...?

Idag fick jag reda på att det inte finns någon religion som heter Hinduism. Jag har alltså blivit lärd fel ifrån vår svenska skola, eftersom vi i västvärlden har en såpass vag syn på de olika religionerna som faktiskt finns "där borta". Hinduism är egentligen ett samlingsnamn på ett gäng olika, förr oss västlänningar okända, religioner som har, enligt oss västlänningar, en viss likhet till varanda. Fast egentligen kommer begreppet hindu även längre bak i tiden, då folk använde begreppet hindu om de folk som levde bortom floden "indu"...

Egentligen är det väl inte så konstigt?
Och om det nu är så att Kristendomens tankar kan skilja sig så brutalt ifrån människa till människa, så är det egentligen inte så konstigt om även de andra större religionerna gör det också? Framförallt så är religion otroligt individuellt nyanserat, där den personliga tolkningen av en livsfilosofi är den ultimata religionen. Men även om man talar om religioner som kulturella arv, och inte endast den personliga tolkningen, så finns det otroliga skillnader beroende på till exempel nationell tillhörighet. I Islam kan man säkert förstå att skillnaderna är stora mellan den Indonesiska Islam och den Afrikanska Islam. Eller Turkiska och Pakistans, Arabländernas...

Då kanske det även är lättare att tänka sig att även Buddhismen skiljer sig åt, beroende på tillhörighet? Eller Hinduismen och övriga små religioner.

Sedan är just frågan "Vad är Religion?" viktig att ta hänsyn till när man diskuterar Islam, Kristendomen och Hinduism. Själv har jag blivit lärd att det finns 5 huvudsakliga religioner, "världsreligioner", där en av dessa, Buddhismen, egentligen är en livsfilosofi som ändå räknas dit. Men vad är det då som gör att Buddhismen räknas dit ändå?

Är det egentligen så att alla religioner är livsfilosofier? Eller är det för svårt att få grepp om, eftersom livsfilosofier i sig endast är individuellt? Är det så att religioner då är ett historiskt inflytande över större massor? Fast på vilket sätt är det då påverkat, och av vem eller vad? Jesus, eller de personer som skrev ned Jesus historia? Eller kyrkans makt över folket, eller deras intelektuella överordnande över de oläskunniga? Eller helt enkelt tron på gud, eller på en högre makt? Eller guds straff om lagen inte upprätt hölls? Och vem har då haft inflytande i de andra religionerna?

Jag blev idag lärd att religion som ämne är bland annat att diskutera livsfrågor, samt väcka intresse och nyfikenhet. Det är ett av kursplanemålen inom ämnet i vilket fall, men frågan är vad själva definitionen av begreppet är. Min åsikt är, och kommer förbli, att religion är en livsfilosofi. Ett sätt att leva och se på världen.


Vad är religion för dig?


Det blir ingen stadsvandring imorgon. Wuää!

Kommentarer
Postat av: Fiia

Lugnt ;)! Mjo kan nog stämma med mina drömmar... hehe.

2010-11-02 @ 12:18:06
URL: http://cutis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0