Astra Zeneca, ett av företagen som testar medicin på djur.

Jag har alltså läst ett reportage i Djurens Rätts tidning "Rädda djuren", där jag insåg att jag faktiskt inte hade en aning om att djurförsöken fortfarande användes - speciellt inte i så stora företag som Astra Zeneca.

Astra Zeneca själva skriver på sin hemsida att djurförsök är nödvändiga för att se hur en substans påverkar en hel kropp, det vill säga samspelet mellan de olika organen. De menar dock att det finns en nämnd som reglerar användadet av djurförsök, där endast de försök vars nytta väger tyngre än lidandet för djuren tillåts - om det inte finns alternativa metoder att utföra försöken på!

Idag finns metoder att testa substanser på enskilda celler, men problemet ligger än idag i att man inte kan testa hur helheten blir påverkad när enskilda celler är urplockade. Astra Zeneca menar också att de arbetar för att reduce - minska - antalet försöksdjur som används för varje försök, samt arbetar för att refine - förfina - metoder, doser och tider för att djuren ska lida så lite som möjligt.
Astra Zeneca har även en hel sida med argument för djurförsök.




Så en kort mellankommentar, smink, som inte är livsavgörande, ska defenitivt inte testas på djur?
sminksmarts sida finns en hel lista med företag som inte testar sitt smink på djur, finns ditt smink med?

På ovanstående hemsidan står detta:
"De tester som fortfarande tillåts kan ge upphov till omfattande lidande, och det går inte att veta i vilken omfattning dessa tester görs. För att vara säker på att produkterna är djurvänliga rekommenderas därför att handla enligt vår lista över företag som inte testar på djur. Detta eftersom undantagen för vissa tester finns, och som konsument är det omöjligt att veta vilka produkter som har testats på djur."

Detta trots att djurförsök för kosmetika är förbjudet inom EU. Dock så är det fortfarande tillåtet på hushållsprodukter...

Djurens rätt argument mot djurförsök

hemsidan står bland annat detta;
Detta är väldigt obehagligt innehåll.
Jag själv valde att inte omformulera detta,
eftersom informationen är såpass obehaglig att behandla..
"Läkemedel, kemikalier, avloppsvatten från industrier, krut och mycket annat testas på djur. Ofta kräver myndigheter att djurförsök ska göras. Många olika tester utförs, som till exempel akut toxicitet (giftighet), reproduktionstoxikologiska tester (hur ämnet påverkar fortplantningen) och försök för att studera hur en substans tas upp i och lämnar kroppen. Djuren kan ges substansen via till exempel sond (tvångsmatning), injektioner, tvångsinandning, på huden, i ögonen eller i vattnet (till fiskar). Olika prover kan tas på djuren under testerna, ofta flera gånger.
Akut toxicitetstester går ut på att undersöka hur hög dos av ett ämne djuret tål, och kan utföras så att djur dör på grund av förgiftning/hög dos. Dessa tester kan i andra fall avbrytas vid ett visst stadium, som när djuret får kramper eller inte kan provoceras till aktivitet vid beröring.
"

samt detta:
"Det är vanligt att individer i samband med olika försök utsätts för åtgärder eller ingrepp som kan orsaka lidande; som till exempel: blodprovstagning och andra provtagningar, att katetrar (smal slang) dras under huden, att hål borras i skallen för att ge injektioner i hjärnan eller för att placera kateter där, svält och/eller törst, elstötar, tvingas simma, ibland till utmattning."

Kort summerat så utsätts många djur för lidande som skulle kunna undvikas om djurförsökarna bytte metoder. Ett exempel på detta, menar Djurens rätt, är det som kallas orbitalpunktion, där prover tas från ett blodkärl bakom ögat. Detta försök skadar ofta djuret, speciellt som blodproven kan tas flera gånger. Djurförsökarna använder sig ändå inte av en annan placering för blodproven, utan tar fortfarande många orbitalpunktioner.

Enligt Djurens Rätt så utförs djurförsök inte endast under stort lidande, utan också under spartanska levnadsstandarder. Djuren kan ha alldeles för trånga utrymmen att leva på, brist på sällskap, motion och framförallt är det i regel sjuka tills de dör.. I många av fallen är djuren även genmanipulerade för att simulera människors sjukdomstillstånd.
Djuren får på detta sätt inte utlopp för sina naturliga beteenden, utan blir stressade och utvecklar stereotypa beteenden.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0