Jättebra idéer Pernilla!

Tror jag tänker köra på något sådant faktiskt. För er som är för lata för att titta på kommentarerna, så nämnde Pernilla att man kunde baka något och lägga i fina förpackningar och ge bort. Eller så kan man ge bort en filmkväll, middag, e.t.c. Hemmapyssel med andra ord! Det kanske skulle vara en idé?  Betydligt mer personligt..

De viktigaste personerna att komma på något till är,

 • Valle - vilket egentligen är den enklaste. Han blir i princip glad för allt som är inslaget. Samtidigt vill jag ha något som verkligen kommer vara bra. ♥
 • Min sambo - Vilket är den svåraste. Vad blir den saken glad för egentligen?!
 • Mormor - Kanske skulle kunna acceptera något mer hemmagjort?
 • Morfar - Samma med honom?
 • Robin - Också en av de enklare. Känner ju honom innan och utan.
 • Embla - min brorsdotter. Vad sjutton vill en tjej i 10-års åldern ha år 2010? Känns som de är små tonåringar hela bunten..
 • Min sambos familj - Får nog faktiskt min sambo se till att hjälpa till med, haha. Han känner nog dem lite bättre än mig!
 • Sazzy - Måste självklart ha en present, min bästaste! ♥ Fast något billigare i år, måhända?
Och nu till den mer pinsamma delen, Har jag glömt någon som absolut bör ha en julklapp?

Idag,

så ska jag försöka få min sambo att slita sig från datorn så jag kan använda den! Tanken är att jag ska försöka spela wow tillsammans med Robin, men får se om det kommer hända idag. Han jobbar trotsallt till sent inatt och min kära sambo har trots allt bestämmanderätt över sin dator. Önska mig lycka till i alla fall! Skulle vara riktigt kul att ha någon att spela med.

Annars så ska jag lyckas gå och handla mat, eftersom hela vår kyl och frys börjar bli tömd efter min långa sjukdomsperiod. Vi har inget frukostmaterial kvar, och väldigt lite lunch och middagsmaterial - och jag börjar bli hungrig igen..
Sedan borde jag försöka anstränga mig för att höra av mig till dagis och ta Valle dit, men jag har på något sätt tappat all energi. Jag vill så hemskt gärna orka allt, men egentligen vill jag bara sova.

Och sedan har hela min hjärna fyllts av tankar kring julfirande och julklappar. Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa julfirandet i år; Vart, Hur, Med vilka och när jag ska hinna med alla.. Det känns verkligen mindre kul att ha en hel släkt som är delad i 894731092371bitar numera.
Sedan är jag i princip helt pank denna jul, och funderar över vilka som ska få julklappar - och vilka som helt enkelt får vara utan. Julklapparna får dessutom vara billiga, och mest vara en symbolisk present, men det känns så hemskt att ge bort sådant. Pengar är visserligen ett materialistiskt problem, men jag anser att det känns pinsamt att ge bort presenter som folk kan finna snåla. Men vad annars gör man när man är helt pank?

Religionsuppgiften,

Eftersom min kära bror frågade vad det var för uppgifter jag hade att välja mellan, så tänkte jag förklara uppgiften vi blivit tilldelade.

Meningen är att vi ska välja ett begrepp, som vi sedan ska utgå från när vi skapar lektioner eller delmoment. Till exempel så ska Pernilla välja begreppet vänskap, där det första hon sedan ska utgå från är vilka övriga begrepp som kan tänkas behövas för att definera just vänskap. Jag hade själv tänkt ord som kärlek/ tycka om, hänsyn, respekt, rättvisa....

Detta ska sedan användas som mall för att försöka definera begreppet med hjälp av konkretiseringar, t.ex. film, sagor, bilder, teater, noveller, myter, och dylikt. Vi ska då kunna välja ut delar från konkretiseringen att fokusera på. Det viktiga är dock att fokusera på det inre i konkretiseringen.
T.ex. så skulle man kunna välja att visa en film om Alfons Åberg och Milla, där den yttre beskrivningen av filmen kan vara att Alfons är en pojke, som ibland leker med en tjej som heter Milla. De bygger en träkoja tillsammans, en jättefin sådan, men pojkarna i skolan skriver på väggen att Alfons leker med en tjej.
Den inre beskrivningen kan däremot vara t.ex. Avundsjuka, Normer/ Oskrivna regler, Glädje / Lycka, Hänsyn, Självbevarelsedrift och dylikt. I detta fall så blir begreppen väldigt vida att fokusera på tillsammans, vilket fallet sedan är att vi ska välja ut de underbegrepp som kan vara viktiga att fokusera på för att definera just vänskap i detta fall. Vi behöver inte heller välja ut flera begrepp i samma film heller, utan kan vara ett begrepp i varje film som man väljer att arbeta vidare med.

För att nå A i denna uppgift är detta kriterier vi behöver nå:
"Studenten har valt ett begrepp med hög relevans, visat en nyanserad begreppsförståelse, satt in begrepppet i en hierarki på ett bra sätt, visat intressanta kopplingar till andra begrepp(gärna ur olika traditioner), samt gjort en bra avgränsning av ämnet utifrån didaktiska överväganden, samt redovisat väl valda gestaltningar av begrepp eller del av begrepp."


Och nu kommer säkert många reagera på hur lite religion det är i min religionsuppgift, men för att eleverna ska bli religöstmedvetna och visa respekt till sin omgivning så är det vikitigt för eleverna att dels kunna diskutera livsfrågor, men också ha en definition över väldigt vida begrepp. Alla har en specifik livssyn som faktiskt kanske inte delas av många andra människor i världen - vad är viktigare än att kunna förklara denna i ord då?
Hur många av er kan definera begreppet Religion eller tro på rakt arm?

Så där jag har kört fast just nu är vad jag ska välja för begrepp! Jag har funderat på kärlek, men inser att det kan bli hårt. Visserligen kan jag där få med olika traditioner, t.ex. kärlek från / till gud, kärlek till sina medmänniskor, kärlek till släkt och vänner och kärlek till sina barn. Frågan är dock om inte arbetet blir lite väl stort. Visserligen kan jag planera det som ett temaarbete i kombination med t.ex. Alla Hjärtans Dag, med risk att hela temat blir jippobetonat, eftersom barnen redan då borde ha börjat känna vad kärlek är. Vissa vill säkert göra Alla hjärtans dags- kort till sina husdjur, och då kan frågan vara aktuell till vad som räknas som kärlek?

Och om jag väljer begreppet kärlek, vilka filmer ska jag visa för mina elever?
Vilka sagor ska jag berätta?
Vilka dikter?
Vilka berättelser?
Vilka myter? - Ska det ens vara med? Eller är det endast min förutfattade mening om ämnet som säger att jag måste ha med något som har med Kristendomen eller Islam...?

Ja, ni kanske förstår att jag sitter fast lite grann i uppgiften.
Hade betydligt större inspiration innan jag blev sjuk.
Nu är hela hjärnan lite smått mjuk och fylld av jultankar.Jadu,

Skadeståndför mordet på Engla: 75.000 kr.
Skadestånd för våldtäkt på 14-årig flicka: 50.000 kr.
Skadestånd för Pirate Bay: 46 miljoner kronor.

Kopiera detta om ni tycker: Svenska rättssystemet är korrupt och idiotiskt!!

Nu börjar jag bli frisk igen,

Men hela förra veckans planer gick totalt i krasch. Var tillslut tvungen att gå till vårdcentralen, eftersom febern vägrade ge sig.  I och med att jag har astma så fick jag däremot antibiotika, vilket gjorde att jag orkade gå upp ur sängen redan dagen därpå. Mycket trevligt. Fast nu har jag halkat efter i skolan något otroligt, inklusive min motivation, så jag vet inte vart jag ska börja för att komma ikapp igen.
Det jag har kvar att göra den här terminen är;
 • Religions uppgiften (Som jag fortfarande inte vet vad jag ska välja för ämne till).
 • Geografi uppgiften (Som är tillsammans med Pernilla och Josefin).
 • Geologi uppgifterna (Har endast 3 kvar, så det är snart över).
 • Historia uppgiften (Som tur är ska den inte in förrens nästa år, men jag tror jag missade alla historialektioner som var).
 • Temaarbetes uppgiften (Som jag missat introduktionen och lektioner till, så nu kommer jag inte förstå vad som ska göras).
Antar att det första steget är att jobba ikapp med gruppuppgiften, och därefter Religionen. Det kommer jag att göra nu, men senare tänker jag börja fota hur juldekorationerna i lägenheten blev tillslut. Indiska hade slutsålt på massvis med saker, så mina planer gick lite i krasch, men vi har åtminstonde lyckats fixa en orginell adventsstake och pyntat lite grann med bytta gardiner och enstaka lampor. Vi fick även tomtar av min sambos familj, så det är inte helt tomt!

Sedan så ska min sambo jobba ikväll, så då tänker jag passa på att sno hans dator till att spela WoW. Efter den nya patchen så har det mesta av världen ändrats, inte bara kartorna utan questlinjerna också, så jag bestämde mig för att faktiskt questa lite med en ny karaktär. En DPS karaktär som ger mycket skada och lite ansvar, men vi får se om jag faktiskt orkar spela med någon annan i en dungeon eller om jag bara tränar upp den utifrån quester. Jag valde i alla fall en warlock!

Men vi hörs kanske senare ikväll!
Skönt att vara friskare och tillbaka igen i alla fall!

Sjuk,

Jag har verkligen lyckats bli sjuk nu. Snabba förflyttningar av huvudet, rörelser i lodrätt läge och blinkningar gör att hela huvudet känns som det sitter i en karusell. Men varför har jag yrsel? Jag har aldrig fått det förut vid feber. Nu sitter jag i alla fall och väntar på att alvedonen ska börja fungera igen, så frossan går ned, så jag kan laga mat till Valle och mig.

Känns som en riktigt tung dag dock, då allt går emot mig. Har störtflodsblödningar av mens, men insåg när jag vaknade att bindorna var slut. Fick kila in lite papper och hoppas på det bästa.Tillslut tvingade jag min sambo att handla nya - Tack ♥. Min medicin är helt fullkomligt slut, och de vägrar förnya receptet, så allt känns relativt hårt just nu. Ångest med andra ord.

Valle har dessutom valt att vara en riktig skitunge idag, och rivit ned i princip hela lägenheten. Han kom in utan byxor till mig och menade att hans byxor var blöta. Efter ett tag insåg jag att det nog var av eget intresse att veta varför byxorna var blöta, och då fick jag ju reda på att han vattnat blommorna i vardagsrummet.. Han har också valt att kasta boll inomhus till Laban, hämta ut alla leksaker till vardagsrummet och ätit ett gäng clementiner vars skal nu ligger utstrött där han satt sig för att skala. Men, jag orkar inte ta tag i det. Har världens ångest inför hur min sambo ska reagera när han kommer hem, men Känns skönare att bara sova.

Laban välte en tant,

Det var ytterst pinsamt faktiskt. Hon undrade om Laban var snäll, och jag svarade att Laban var det - men vild. Ändå tyckte hon att det var helt ok att släppa fram sin lilla minihund för att hälsa, och Laban började kuta runt henne och hunden i en cirkel. Fortare gick det, och med flexikoppel är inte detta en lätt bedrift att hålla koll på. Så det kom sig att Laban surrade in hela tanten i nylonlinan, tills hon tippade omkull rakt i leran.

Ytterst upprört skrek hon på mig att jag skulle hålla undan Laban, trots att jag bad om ursäkt och försökte hjälpa henne upp. Och hon kommenterade när hon kommit upp, att hon inte riktigt trott att det skulle gå så. Då påpekade jag däremot att jag faktiskt sagt att Laban var en vild hund. Och så skyndade hon sig snabbt därifrån. Varför ansåg hon det ok att bli sur på mig när hon släppt fram hunden?

Nu ska jag skynda mig iväg och möta mormor!
Valle får tyvärr stanna hemma, han är lite sjuklig fortfarande.
Men jag ska i alla fall hämta tomten - Det är snart dags!
Men först ska jag väcka min sambo.

Förresten, har ni någonsin funderat över varför Dagens Nyheter inte gör en barn-del?
Valle sitter och försöker förstå hur han ska hålla den gigantiska tidningen.
Och ser allmänt vilse ut.
Ska nog skicka in ett förslag till DN om detta..

Hörs senare!

Vecka 47

Vecka 47
En helt fullproppad vecka!

Robin, Säg till om de där dagarna passar dig.
Mormor, samma sak gäller dig!

Chokladen är slut,

och nu har jag inget att göra längre. Kanske borde ta och gå och lägga mig redan nu? Finns inget annat kvar att göra, utom att plugga. Kul att plugga en Lördagkväll bara.. :(

Lördagseftermiddag,

Nu har jag då varit och bland annat träffat Robin. Vi gick endast upp till centrum och tittade lite snabbt efter en overall, vilket är helt slutsålt, och fikade. Valle åt sin klassiska chokladboll, sedan blev han trött och halvt sov i vagnen, stackars liten! ♥ Men han piggnade sedan till igen, då vi gick till konsum och handlade.

Säger hejdå

Här rotar Valle igenom konsumkassen efter gott och brandbilen som han fått av Robin!

Väl hemma så mumsade jag och Valle på de hamburgare som min kära sambo lagat till. Inte vilka hamburgare som helst däremot, utan något han snappat upp från sin favoritrestaurang.

Hamburgare

Det var hamburgare av fläskfile, med sallad, ost och phiadelphia.
Riktigt gott - believe it or not.Valle var dock något skeptisk ändå.

Tillslut smakade det ändå.

Men tillslut smakade det ändå.

Nu har jag varit en snäll flickvän och hjälpt till med en planering över min kära sambos projektarbete. Han behövde viss hjälp utifrån min litteratur, och jag presenterade möjliga övningar och dylikt till undersökningen. Hoppas verkligen han blir nöjd nu.
Men nu ska jag tjata på honom och se om jag kan få en mysstund.
Är i stort behov av det just nu.
Känns som inget går rätt.

Lördagsförmiddag,

Gör snöängel

Laban har åstadkommit en snöängel på morgonpromenaden.

Därefter hade vi en lek som innefattade silvertejp som skulle rullas mellan varandra. Det slutade dock i rena rama kaoset eftersom Laban skulle ta silvertejpen och tugga på den.

rullar silvertejp

Valle var mycket exaltherad.

med silvertejp.

Laban jagade silvertejpsrullen, och Valle blev mycket upprörd när han fick tag i den.

Kelar.

Fast Valle kunde släppa det efter ett tag och kliade på Laban istället.

Nu ska jag och Valle strax upp till centrum för att fika med Robin.
Valle känner sig inte helt pigg, så han ska bli inlindad i en filt.
Men mys ska det bli i alla fall!

I Torsdags,

Så hade vi Samhällskunskap på eftermiddagen med en väldigt karismatisk lärare. Hon berättade att hon skulle ta upp tunga ämnen, så därför skulle vi först presentera varandra och lära känna varann närmare - på så sätt skulle klimatet bli mer tillåtande.

I vilket fall fortsatte hon att prata om Barnkonventionen och dess innebörd. Ingen fara på taket alltså. Inget man anser som vidare "tungt" i den bemärkelsen. Vi diskuterade alltså vilka av barnkonventionens punkter Sverige är bra på att hålla och vilka vi brister i, där kommentarer om vård efter traumatiska händelser och asylsökande barn som blir hemskickade togs upp. Fortfarande så är detta den grymma verkligheten vi lever i, och jag kände en viss känsla av engagemang till att förstå hur dessa viktiga punkter är viktiga att samtala med eleverna om. På så sätt kan eleverna själva bli medvetna om de rättigheter de faktiskt har, och vad dessa rättigheter faktiskt inte innefattar. Som vår lärare påpekade, att äta 20 kg godis är inte en rättighet - även om barnen tycker att det är för dennes egna bästa.

Efter samtalet om Barnkonventionen så övergick vi till att titta genom en fin bok som vår lärare och hennes barngrupp gjort. Det handlade om känslor, där barnen hade fått arbeta i grupp om 6 personer och välja ut vilka känslor de tyckte var viktiga att ta med. De känslor eleverna ansåg var viktiga var; Arg, Glad, Ledsen, Förvånad och Äcklad. Därefter fick de själva välja en mening som de skulle ta med under varje känsla som på så sätt skulle beskriva känslan. Meningen skulle följa formen "Jag blir ... när jag... ". Fortfarande så kändes hela arbetet väldigt roligt, och helt klart något jag kan göra med mina framtida elever också. Känslor är viktiga att knyta an till. Eleverna hade skrivit sådana meningar som; "Jag blir glad när jag får paket", "Jag blir äcklad när jag får tuggummi under skon", "Jag blir förvånad om jultomten står utanför fönstret och vinkar till mig" och "Jag blir ledsen om någon retar mig". Läraren påpekade även att bilderna som representerade varje känsla i boken var bilder som barnen själva ritat. Detta med mörk tushpenna, så de var enkla att förstora i kopiatorn.

Men, mitt i allt detta så stod den där fasansfulla meningen. Som ett riktigt barn alltså sagt. "Jag blir ledsen när mamma och pappa slår mig". Jag kunde inte hjälpa att säga rakt ut; "Oj...". Det fanns inte ord för hur mina tankar gick. Ett tag trodde jag, hoppades jag, att allt var en fabulering för att skapa en diskussion. Detta var alltså inte fallet.

Läraren fortsatte lektionen med att berätta en historia om denna lilla pojkes, eller flickas - jag vet faktiskt inte, lärare. Och hur denne fick ta många karuseller fram och tillbaka innan något faktiskt skedde. Först hade alltså denna personen reagerat ungefär som mig - Oj. Förmodligen även med samma isande känsla i magen som biter tag. Efter detta hade hon diskuterat med sitt arbetslag, med rektorn, med arbetslaget, med rektorn igen, med kuratorn, med arbetslaget, med kuratorn igen... Som ni förstår var denna berättelse väldigt engagerande och målande, detta tänker inte jag skriva ned. Det blir så otroligt levande i sådana fall.

Det är nämligen så att lärare har anmälningsplikt vid misstanke om fysiskt våld. När läraren då misstänker detta, med all rätt, och går till rektorn, så undrar rektorn om hon verkligen är säker. Detta sätter ett ansvar på läraren, och läraren går då till arbetslaget och undrar om hon verkligen kan vara säker på en sådan sak. Arbetslaget inser att det inte alls ska vara på detta sätt, och säger åt rektorn. Därefter går läraren då tillbaka till rektorn, som hänvisar denne till kuratorn. Detta är då helt fel. Rektorn är den som ska göra en anmälan till socialen vid misstanke.

I vilket fall så går läraren till kuratorn, och denna ber då läraren skriva ned några rader kring misstanken. Åter igen fel. Läraren är inte den som ska summera en misstanke. Det ligger inte i yrkesrollen. Självklart pratar läraren med arbetslaget igen, och får alltså det svaret. Det ligger inte i yrkesrollen att försöka hitta bevis för misstankar - vi har minst 20 stycken till i klassen som vi också har ansvar över. Eftersom tiden däremot går för den stackars lilla pojken, så väljer då läraren att skriva en kort summering över det som skett med meningen i känsloarbetet, och skriv då under detta brev. Kuratorn skickar in anmälan, med brevet bifogat.

På så sätt så har alltså läraren hamnat i registret hos socialen som anmälare, istället för att skolan gjort en anmälan om en misstanke. Som det då alltså ska vara. En institution ska göra anmälan, inte privatpersoner. Varför? Det märker ni nog snart...

I vilket fall så hamnar detta brev underst i en hög eftersom det är en privatperson som gjort anmälan, istället för en institution. Högens ansvarige är dock på semester, så högen hamnar underst i en annan hög, där dennes ansvarige är föräldrarledig. Tillsist hamnar denna hög underst i en till hög, och ett halvår senare så har äntligen anmälan blivit uppmärksammad.

Ni kanske märkte att barnen pratade om tomtar i meningen? Nu har det hunnit bli sommarlov, och socialen skickar ut ett brev till pojkens familj. Dessa är dock på semester, så de märker inte det första, det andra eller det tredje brevet som dimper ned. När de sedan uppmärksammar att de fått brev om att ärendet går över till polisen om de inte svarar omgående, så kan ni då förstå hur dessa föräldrar reagerar.

Läraren, som då står som anmälare, blir självklart den skyldige. Och pappan till pojken stormar in i klassrummet och hotar läraren. Relationen mellan dessa föräldrar är förevigt splittrat, och det blir ett helvete för läraren. Ärendet har dock nu gått till polisen, och polisen ringer en dag upp läraren till klassrummet. Där kräver de från henne att hon ska ta med pojken till polishuset för förhör samma dag, under skoltid. Allt för att hon är anmälaren.

Självklart så gör läraren detta, men pojken säger då att han bara hittat på. Vad kan man annars förvänta sig? Ärenden kan dock bli aktualiserade om något nytt uppdagas, utan att denna procedur ska behöva upprepas, vilket det självklart senare kommer att bli. Pojken kommer en morgon in på samlingen, och stönar till av smärta så fort någon nuddar hans arm. Detta eftersom hela armen är svullen och röd. Pojken har dock inget minne om vad som har hänt, vilka som var närvarande när det hände eller ens när detta skett. Självklart blir ärendet aktualiserat då.

Till saken hör att min lärare var närvarande när allt detta skedde, och har agerat i denna familj enda sedan händelsen. Detta genom att samtala med föräldrarna om huruvida detta inte är tillåtet, och erbjudit stöd. Men att det ska ta individers engagemang utan proffesionell bakgrund för att något ska ske, det är en skam.

Det som dock berörde mig främst, är att hon sedan berättade om åter ett fall där deligeringen av ärendet blivit bollat fram och tillbaka på ett liknande sätt. Detta var dock en lärarstudent som berättat för henne, och handlat om 3 stycken elever i olika klasser på en skola. Dessa uppdagades av någon lärare sväva för sitt liv i den hemmasituation de levde i, och något var alltså tvunget att göras akut. Men under dessa utdragna procedurer lyckades alla 3 avlida.

Detta fick mig att bryta ihop. Att folks ignoranta långsamma hjärnor inte lyckats hjälpa 3 försvarslösa barn. Det är ofattbart. Jag mår fortfarande dåligt när jag skriver ned detta, eftersom jag inte klarar av tanken på att folk inte gör sitt yttersta för samhällets barn, än mindre skada dem medvetet.

Nej, jag ska vara helt ärlig och säga att jag behövde fler dagar på att smälta denna information. På att inte få mer smärta i hela kroppen. Mer ilningar ut i fingerspetsarna. Fler tårar.
Jag, som inte ens klarar av att se barn fara illa på film. När dessa är fabulerade. Där det går att tänka att de är jätteglada som får hjälpa till att spela in filmen. Där jag kan välja att blunda och hålla för öronen. Jag var tvungen att sitta och lyssna på dessa historier. Över riktiga barn. Som inte mår bra, och aldrig kommer att göra det. Och jag kan inget göra för att hjälpa dem.

Det är mig övermäktigt. Förlåt, jag bryr mig, jag gör det. Jag blundar inte, jag gör inte det. Jag försöker bara att inte duka under av samhällets alla brister. Jag vill inte veta alla dessa barn jag inte kan hjälpa. Jag vill bara veta de jag kan hjälpa. Där jag kan göra mitt yttersta.

Så kalla mig svag, men jag vägrade gå på dagens lektion.
Jag grät i flera timmar.
Jag kommer aldrig glömma dessa barn.

Tydligen så lagar jag sällan mat,

Det var i alla fall anledning min sambo gav för att förklara Valles spontana ja må han leva - sånger och Grattis - tjut. Han måste verkligen ha upplevt det som en speciell dag idag, även fast jag försöker att ha speciella dagar varje dag.

Säkert tänker ni att det var godispåsens förtjänst, men han började redan innan. Och framförallt så har Valle aldrig varit med på kalas med godispåsar förr, möjligen påskägg nu när jag tänker efter. Nej, min puff ska bli mer invand vid att födelsedagar är betydligt mer annorlunda än vanliga Fredagsfester!

Fredagsmys,

Det var skönt att ta en dag ledigt från allt. Ja, jag var dålig nog och inte gjorde några studier alls, men kände att det behövdes städas och bara andas. Så dels har jag och Valle myst i sängen!Visst är han söt?Valle hade jätteroligt åt att jag råkade ta kort på hans näsa när han stack fram huvudet.
Ser ni näsan?

Sedan har jag också försökt mysa till det med min sambo. Jag fick den lustiga idén att laga mat, vilket alla som känner mig vet är egentligen en dålig idé, och för en gångs skull gick det faktiskt riktigt bra!Förrätten!
Bestod av Grönsallad, med tomater och oliver, och tunnbrödsrullar, med olivröra av phiadelphia.Valle vägrade däremot äta maten jag lagat, och fick därför äta pannkakor.Varmrätt!
Ugnsbakad klyftpotatis, med kålrot och gullök, och köttfärs, med vitlöksklyftor och championer.Till det åt vi kokta majskolvar, med smör och örtsalt.Efterätten, som Valle tagit kort på!
Chokladmousse med hallon.

Äter chokladmousse

Valle tyckte det var jättegott!Därefter fick Valle gå ut på godispåse-jakt.Han tog det på största allvar, och hämtade en ficklampa för att kunna leta bättre.Bäst att leta på ALLA tänkbara ställen!När godispåssuget blev riktigt stort, och Valle inte kunde finna det någonstans, bad han Laban om hjälp.Tillslut hittade han det under kudden.Lyckan var total!Det här var vad han fick. :)

Nu ska jag i alla fall hjälpa min sambo lite med pluggandet, och sedan ska vi mysa framför vår serie. Får se om jag hinner skriva ned anledningen till varför jag inte klarade av gårddagens lektion också.

Annars hörs vi imorgon! ♥

Nu ska jag sova!

Tänkte bara kommentera att bio-filmen faktiskt var bra! Även om jag inte tycker det är helt ok att dela på sista boken i två filmer... Men humorn var en riktig höjdare! Mycket allvar, men ändå lite humor - det jag tyckte att boken faktiskt saknade lite av.

Annars så tänkte jag stanna hemma imorgon och plugga på Pernillas, Josefins och min geografiuppgift. Kan kort säga att jag inte klarade av dagens lektion riktigt, men ska skriva mer utförligt om vad vi fick veta imorgon!

God natt på er i alla fall!
Hörs imorgon!

Bad hairday..

Det finns inte ord för hur mitt hår ser ut idag, haha! Nu är jag ett troll på riktigt.Super-ultra-über-fluff!

Annars så ska jag strax skynda mig till skolan och ha samhälle hela dagen. Får hoppas det är kul, har inte haft det innan. Men i värsta fall kommer vi få sitta och anteckna i 5 timmar, vilket är mindre kul. Ikväll blir det åtminstonde bio! Det ska bli jätteroligt. Har inte varit på bio på jättelänge, ja, jag väljer att inte räkna Alfons Åberg, så ska bli riktigt mysigt att göra något med Sazzy. Som inte innefattar affärer och shopping.

Förresten så fick jag aldrig min sambo att se min serie.
Han är dum! :(
Ska skynda mig till skolan nu i alla fall, så vi hörs ikväll!

Lekdag!

Verkstaden vi hade idag var verkligen lek! Vi skulle göra ett landskap på en bit valaffish, låter lustigt - men det var kartongen man huvudsakligen var efter. Jag, Pernilla och Josefin har arbetat hela morgonen med Madagaskar arbetet, och bestämmer oss därför att göra Madagaskars högsta topp - Maromokotro.Till en början hade vi svårigheter med att forma berget.Efter att vi kramat på hönsnätet så blev det däremot rätt berg-likt.Därefter lade man på tidningspapper insmetat i tapetklister.
Det var tidskrävande, och det hela slutade med att jag använde händerna för att smörja ut tapetklistret.Därefter målade vi hela grejen.
Vi använde då pulverfärg, tapetklister och sågspån.
Någon kom dock på den briljanta idén att ha snö på toppen.
Så det hela började likna ett chokladberg med topping...Jag kom då på den briljanta idén att sätta kristaller inne i grottan.
Ja, juste, vi hade även med en stor grotta..
Det hela blev lite barnsligt, och därefter spårade allt ur.Pernilla gjorde trä, Josefin ett vattenfall och jag buskar lite här och var.
Pernilla kom även på den briljanta idén att hämta in stenar utifrån, så vi fick även en liten damm.Josefin gjorde även små innevånare till vår fina grotta, och Pernilla satte upp lejonklippan.Här är lejonet på klippan!
Visst är den söt ändå?Blev lite barnlandskap över det hela..

Efter skolan var även jag, Robin, Valle och Laban ute på picnic. Det var riktigt kallt, så det varade inte särskilt länge. Mysigt var det däremot!Mörkt var det ute också.

Äter picnic

Mysigt var det däremot att sitta på bänken och äta macka och pepparkakor!


Men frosten gjorde ändå landskapet riktigt vackert.

Nu ska jag i alla fall tjata på min sambo att se på min älskade serie. Därefter ska jag nog sova tidigt. Har en riktigt lång skoldag imorgon, därefter ska jag faktiskt hem och laga mat! Får se hur detta slutar! Och sedan är det biodags med Sazzy. Weeeeeeeeeeee!

Men vi kommer höras imorgon i alla fall!
Natti natti! ♥

Gooood morgon!

Nyss var jag ute i ett vackert frostlandskap! Tyvärr glömde jag kameran hemma. Jag var nämligen ute på morgonpromenad med Laban. Mys mys! Men ska snart börja göra mig iordning för att åka till skolan och göra Geografiuppgiften med Pernilla och Josefin. Ni vet, titta i Atlaser/ kartböcker om information om Madagascar? Och sedan har jag en "verkstads"lektion - vilket jag själv inte vet vad det är riktigt.

Senare ikväll sedan ska jag även träffa Robin och så ska vi gå ut med Laban på promenad! Har gjort iordning en liten matsäck i form av mackor och celementiner, så får jag se till att koka vatten till te när jag springer upp och hämtar Laban ikväll bara. Försöker vänja mig av vid kaffe faktiskt. Kommer bli riktigt mys att ta en liten kvällspromenad!

Därefter blir det att plugga Geologiprov igen. Ikväll ska jag läsa om "A  Biography of Earth". Hoppas det är ett lätt kapitel. Först efter det ska jag lycka skriva i blogggen igen, och se klart på Harry Potter. Har inte ens lyckats med första filmen än, wuäää. Så blir en dag med fullt upp att göra!

Men, nu ska jag göra mig iordning.
Hörs senare ikväll! ♥

Geologi uppgiften,

Bestod av att bestämma en sten. Detta är stenen jag då valde att skriva om;Den nedre. En typisk "Stockholms granit" sa min lärare.

Genom att bara titta på stenen kom jag fram till detta:

Stenen består av olika kristaller, som har beige-gul, grå, vit och riktigt mörk färg. Den är grovkornig med "prickliknande" fält. Ytan känns skrovlig och lite smått vass, och den glittrar till lite när man snurrar runt den i lampskenet.

Foliation saknas, men alla mineraler tycks sammanvävda i en sammanvävningstextur.

 

När man sedan skulle bestämma närmare om stenens mineraler, fick jag fram detta:

De beige-gula fläckarna/prickarna på stenen har något spetsiga kanter, och eftersom Kvartz ska ha 6 kanter och är befintlig i flertaliga färger så är en av mineralerna - Kvartz!

Såhär ser Kvartz ut, om ni undrade.

 

 

Det finns även vita och gråa fläckar på stenen, och är säkerligen Fältspat. Den sort av Fältspat som har en vit/grå-färg kallas Plagioklas. Dock finns det även några få rödare fläckar på stenen också, vilket kan ses som den andra sortens Fältspat, som innehåller Kaliumjoner istället för Natriumjoner som ovanstående gjorde, kallat Ortoklas.

En typ av fältspat.

 

Det finns även stora platta fläckar med mörk färg. Dessa identifierar jag som Glimmer i form av Biotit. Det är en Silikatmineral som ses i lager, vilket de gör i denna sten.

En typ av Glimmer!

Och tillslut skulle man skriva om hur sådana stenar, i detta fall intrusiva magmatiska stenar, bildas :


Granit är en intrusiv magmatisk sten, vilket innebär att ursprungligen kommer den ifrån magman ifrån vår Astenosfär. Den stiger därefter upp till jordskorpan där den kyls ned och stelnar.

Magman kyls ned genom att den tränger upp genom sprickor eller korn, där den omliggande sten"massan", som är svalare, kyler ned den. Detta går väldigt sakta, vilket kan synas på Graniten eftersom den är grovkornig.

Den blir grovkornig eftersom kristallerna kan bli relativt stora innan hela stenen blivit uppbyggd. Detta innebär också att stenen blir sammanvävd, då alla ytor blir täckta av kristall.

När Graniten sedan bildats genom stelning kan dessa formas på olika sätt; lagergångar, gångar, (laccolith) eller batolit till exempel. Dessa kan nu vara synliga uppe på jorden, då erosion i form av vind, vatten, is och övrigt har eroderat bort överliggande sten.

Graniten är också en hård sten som är svårare att bli bort eroderad, vilket innebär att stora väggar av granit kan bli synliga med tiden.

Hoppas allt detta är rätt nu!

Stenar, Laban och mer stenar!

Dagens Geografi-lektion bestod utav stenar. Eftersom jag läst Geologi tidigare i sommar, som jag tyvärr nu har ganska många rester kvar på..., så förstår ni kanske att jag tyckte det var jätteroligt! Jag var även fräck och passade på att lyssna lite extra för att göra klart ett av delprovsmomenten på sommarkursen, vilket gör att jag kanske får 7,5hp registrerat på mig nu. Tihi!

Jag tog i alla fall och fotade stenarna, så här kommer ett litet urval; enjoy!Detta är en finkorning sandsten.
Håligheterna på den är åverkan av surt regn.Detta är en lersten, till vänster - det som ser ut som en lerklutt, och lerskiffer, till höger - svarta platta.
Det roliga är att lerstenen kan bli ihoppressad till lerskiffer med tiden vid tillräckligt högt tryck.Det här är ett Konglomerat.
Det är sammanpressad lera, sand, sten och dylikt som helt enkelt blivit en sammanslagen sten.Detta är min favorit, också en Konglomerat.
Tyvärr blev skärpan jättedålig.En kalksten med fossiler av snäckor.
Det är vanligast bland kalkstenar att fossil syns.Även detta är en kalksten, vilket egentligen är ett föredetta förkalkat "bläckfiskliknande" djur.
Ryggmärgen, den stora ringen i nedre delen, är till och med utmärkt fortfarande.

Efter lektionen så satt vi i alla fall och pysslade med vår Geografiuppgift, där vi ska samla ihop så mycket fakta som möjligt om Madagaskar från kartböcker/ Atlas. Mycket konstig uppgift. Därefter hade vi vår sista religionslektion, buh, och så skyndade jag mig för att hämta Valle. Jag hann vara hemma i 5 minuter med Valle efter handling och dagis innan Laban kom!Valle hjälpte faktiskt till att plocka fram vatten- och matskål till honom, eftersom han själv var hungrig, och såg även till att han fick sina leksaker. Efter maten så gick vi i alla fall ut på vår första promenad!Jaja, försök själv ta en bild där både hund och barn står stilla...

Väl ute så stack Laban det första han gjorde, medan jag fortfarande höll upp dörren, och Valle flög efter som en liten vante. Laban hade då sett en katt. Han lyckades ta sig en rejäl bit innan jag kom ikapp, springandes, men mest imponerande var nog att Valle fortfarande höll tempo efter. Visserligen skrek han panikartat "nej, Labaaaan..." med sin absoluta falsett röst, men han ramlade inte. Efter det så höll jag i kopplet, och lät Laban återvänja sig vid oss 2.

På promenad

Efter det gick det riktigt bra, och Valle kunde hålla en bit till! ♥
Dock ser man imman som Valle andades ut här på kortet, kaaaallt!

Men nu har jag i alla fall gjort klart dagens Geologi-uppgift, och sitter bara och väntar på att min kära sambo ska komma hem. Riktigt skönt att få vila igen. Ska nog försöka ta mig för att se på Harry Potter lite till, snart dags för filmen!

Hörs imorgon!

Vecka 46

Vecka 46
Känner mig duktig som har lyckats skicka in en av uppgifterna jag har kvar sedan i somras! Nu ska jag lämna in 2 till denna vecka, och sedan 3 om två veckor. Nästa vecka är det nog bäst att skriva Relgionsuppgiften? Duktig jag är!

Sedan kommer Laban vara här i 10 dagar, så blir att känna på hur det är att ha hund! ♥
Och så måste jag hinna se på Harry Potter -filmerna innan Torsdag kväll, annars kommer jag inte hänga med alls.

Däremot funderar jag på att baka till första advent, träffa Robin och gå på knattebio denna helg. Men jag är inte helt säker på om det kommer bli så. Skulle hemskt gärna vilja göra något med min sambo också, nu när han är ledig i helgen!

Men nu tänker jag gå och fixa i ordning till imorgon.
Ska upp tidigt till dagis och plugga / ha lektion hela dagen.
Så därefter ska jag sova också!
God natt på er!

Blött, kallt och rullstensåsar..

Kan inte säga att personalen var helt vaken i mitt huvud i morse när jag väl pallrade mig upp. Hade endast lyckats få runt 5 timmars sömn, så att titta ut genom fönstret var inget som kändes direkt viktigt för mig när jag gick upp på morgonen. Detta var förstås felaktigt beslut, då det var höstens regnigaste dag idag och just då ska jag ta mig ut och utforska rullstensåsar i Hagaparken...Till råga på allt så glömde jag Valles galonbyxor!

I vattenpölen

Förhoppningsvis blev han inte så ledsen för det, vilket det inte verkar som?

Går uppför stora rullstensåsen.

Alla barn hade paraply utom.. jag.
Vi skulle tydligen upp på en höjd på 50-60 meter.
På en lerigt hal, stenig, stig.

Uppför rullstensåsen.

Relativt brant var det åtminstonde.Och tyvärr var utsikten väldigt skymd av allt grådis, men ändå en upplevelse.
Stå på en restaurerad rullstensås 50-60 m upp, som då består av småsten och grus, det gör man inte varje dag..Så efter att ha gått upp...
Så gick vi ned igen.

Koppartälten.

En obligatorisk visit när man varit i Hagaparken - Koppartälten.

Slottsgrunden

Vi var också och tittade på slottsgrunden, till slottet som aldrig byggdes.

Slottsgrunden

Egentligen är det rätt fantastiskt att Gustav Adolf III var den som beställde slottet.
Tänk vilken byggnadsteknik på den tiden. Tänk vad vackert.

En brunn som aldrig blev klar.

Här är en grotta in i berget som är skapat av män.
De skulle "spränga" in i berget för att leda in vatten till ett stall som skulle byggas.
När de sa "spränga", så menade de värma upp stenarna,
hälla kallt vatten direkt efter och sedan banka loss delar...

Stenen som blev kastad av jätten. ;)

Här är en gigantisk sten som endast vilar på två punkter.
Som min lärare sa, "Det är inte konstigt att folk förr trodde att jättarna kastade runt stora bumlingar.."
Visst är den häftig?Det är en väldigt vacker och mysig park, eller hur?

Dock kan jag ärligt säga att jag blev lite smått frustrerad när det började läcka in genom jackan så hela tjocktröjan och undertröjan blev dyvåta. Jag ligger nu under täcket i sängen och försöker värma mig lite smått desperat innan jag går till dagis, utan jacka eftersom den inte hinner bli torr. Bläuppp sa den lilla Hanna.. ω

Dagen,

Fortsatte bra! Vi träffade Robin i centrum, och vi gick vidare till en lekpark för att ha picnic.

Glada att se varandra


Valle och Robin var jätteglada att träffa varandra! :)

Äter.

Jag försökte lura Valle att äta lite lunch genom att tvinga Robin att äta, men det hela blev rätt... misslyckat.

Leker gatukök

Istället valde de att leka gatukök, eller något?
Robin beställde korv och kaffe med socker och mjölk.
Dock dokumenterades inte det viktiga ögonblicket, utan här fick ni en bild när Valle beställde..

Leker gatukök

Valle beställde kaka med saft. Och sedan tårta till efterrätt. Gottegris!

Robin känner sig som Gandalf.

Robin känner sig som Gandalf i en Hobbits hus, haha!

Fikar.

Det var lite kallt att sitta och fika ute, så vi bestämde oss för att gå efter Valle ätit 2 st kakor.

Fikar.

Så vi gick till ett café istället. Valle var dock inte där, han är under bordet. Men - shhhhh- säg inget.


Myser.


Självklart förekom det mängder med mys! ♥

Därefter så åkte jag i alla fall över till min sambos föräldrar hem. Det var jättemys att träffa allihopa igen, så jag blev riktigt glad! Vi åt god mat och fikade med farsdags-tårta. Kalorierna bara flödade idag. Och därefter så barrikerade jag och Valle oss i Marcus rum med massa lego och Slayer! Tills Valle fick ont i öronen och ville stänga av.

Det var min dag, hur var er? :)
Men jag ska upp tidigt imorgon, så nu ska jag sova!
Natti natti!

 


Sämsta morgonen på länge.

Det kändes verkligen inte roligt att vakna upp till lägenheten som den såg ut imorse. Eller Valle, som han såg ut imorse. Varför inte? Jo, för Valle är riktigt dålig i magen, och bestämde sig för att inte säga till när han gjort sitt i blöjan - som blev översvämmad och började läcka ur. I samma veva bestämde sig Valle för att gå och hämta macka i köket, och sedan tillbaka till vardagsrummet, till min kära filt..

Ja, ni kan gissa vad hela lägenhetens golv var täckt av, samt hur Valles hela kropp såg ut. Fyfan, rent ut sagt. Det är till och med fläckar kvar på golvet eftersom det frätit in.
Självklart är det rätt synd om lilla puffen, han måste ha haft det riktigt jobbigt och riktigt ont i magen, men just när jag skrubbade golven kände jag mig ärligt främst synd om mig själv. Varför sa han inte till?

Nej, jag var tvungen att skrubba mig själv rent rätt tappert efter att ha skurat allt, och mår lite smått illa fortfarande. Får se om resten av dagen kan gottgöra detta missöde. Tanken är att jag ska träffa Robin idag och leka lite ute i parken, samt senare åka över till min sambos familj. Det brukar alltid vara roligt! ♥

Men nu tänker jag göra mig iordning lite smått så jag ser någerlunda respektabel ut.
Hörs senast ikväll! ^^

Harry Potter,

Eftersom jag ska följa med på bio på Torsdag med Sazzy och några till så bestämde jag mig för att se på några av Harry Potter filmerna! Jag har inte direkt sett dem tidigare, så kände att det kunde vara ett smart drag för att snabbare förstå vilka karaktärer som spelades av vilka skådespelare. ;)

Valle har nu somnat bredvid mig, men tanken var att han också skulle se filmen tillsammans med mig!Här var han helt förberedd med sin popcorn skål!

Supermackan!

Vi har precis ätit middag, och jag ville lyxa till det lite i och med att det är Lördag. Så vi har ätit räkmackor.
När jag växte upp åt vi alltid räkmackor på till exempel nyår,
så jag har alltid förknippat det lite med lyxmat.

Valle som däremot inte tycker om räkmackor fick därmed en supermacka! Han var mycket nöjd när han fick både ost och skinka på mackan, tillsammans med gurka och tomater. Riktigt mys var det i alla fall!Det är mysigt med tända ljus! ♥

God morgon god morgon! ^^

Idag kom jag i alla fall upp i någerlunda tid, även om det var till en mindre trevlig överaskning i blöjan, så nu kan jag vakna upp i lugn och ro till min anime. Känner att jag börjar bli beroende, haha.Valle sitter i alla fall startklar i soffan, och redo att titta!

Sedan ska jag försöka mig på att lösa mysteriumet varför Valle har börjat bajsa i blöjan igen. Kan inte riktigt förstå detta. När jag pratade med honom verkade det som om han inte vill sitta på toaletten, för att han "inte kan", utan pottan skulle vara ett bättre alternativ. Men han visste inte vart den tagit vägen.

Nu har jag plockat fram pottan, så nu får vi se om han tänker börja använda den eller inte. Hoppas hoppas! Annars blir det en annan strategi igen... 

Idag ska jag i alla fall ta mig iväg och handla och gå ut! Var inne hela dagen igår, vilket var jätte skönt, så nu så behöver jag nog försöka ta mig ut och gå lite i friska luften. Börjar känna mig aningen galen här i lägenheten. Men nu tänkte jag titta på lite mer anime! ^^

Rena seriekvällen,

Ja, jag flyttade som sagt soffan för att Valle och jag skulle sitta mysigt framför serierna.Blev kanske inte världens bästa vinkel, men än dock. ;)Sötiiis! ♥

Nu ska i alla fall jag sova snart.
Likt den där lilla puffen ovanför, som sover sött nu.
Så vi hörs mer imorgon! ^^

Filmen,

var ingen höjdare. Var en riktigt bra barnfilm, med spänning och känsla för "Ondska", "Godhet", "Skenbar ondska" och "Romantik". Och jag hade säkert älskat den här när jag var mindre, speciellt då jag var så förtjust i allt mystiskt och magiskt då, men nu känns den rätt tunn. Prinsessan Mononoke var mycket bättre, eftersom budskapet i den var så otroligt mycket mer djupt och känslosamt! Även om ett visst budskap fanns i denna film, som dock blev väldigt dolt av all action och mänskliga karaktärer, där man inte ska missbruka makten för egen vinning.

Men, den var helt klart sevärd ändå, istället för Disneys filmer nuförtiden! Byt ut alla penga-mjölkandefilmer med dålig story och sämre grafik, och se på bland annat denna istället!

Mera anime..

Har anime-frenzy här! Tog en liten paus från Ouran High School Host Club, eftersom Valle tröttnade lite, och tänkte nu se på en film istället.

Får hoppas att den här är bra, eftersom jag sett många lagt upp den som en av de bästa Animefilmera de sett!


Valle har feber igen,

I alla fall en väldigt liten sådan. Fast, den verkar dessutom ha gått över nu. Han somnade halft under dagen, gång på gång på gång..., men nu är han pigg som en lärka! Jag förstår mig inte på den här sjukdomen!

Valle och jag parkerade oss ändå framför datorn i soffan, ja vi flyttade hela soffan för att kunna ligga och mysa i den, och så tittade vi på massa massa anime! Det är tecknat som både barn och vuxna tycker om, verkar det som! Fast nu har han gett upp och tittar på disney igen, blä.

Det här är en av mina favoritserier, som jag tankat ned och ser på nu. ♥

Det är så avkopplande att ligga och skratta åt dumheter! :)

 

Annars så har jag precis gjort våfflor! Valle tyckte det var gott, men han verkar inte gilla att äta längre?! I alla fall så insåg jag att 6 sådana hjärtan av våfflan väger 100 g och är 290 kcal! Lite roligt hur lite våfflor man egentligen bör äta för att inte få i sig för stora mängder. ^^

Nej, nu tänkte jag kolla vidare på mitt min serie.
Hörs kanske senare!


Snö-fotboll,

hade vi påvägen hem också!

Valle spelar snö-fotboll.

Skönt att se att reflexerna fungerar i alla fall!Idag känner jag mig i alla fall något bättre, men inte helt frisk. Har fortfarande huvudvärk som kommer och går, och vissa smärtor i hela kroppen. Galet hur sjuk jag blir när jag blir sjuk. Som att kroppen kämpar in i det sista, haha. Nu ska jag i alla fall vila och kolla om Pernilla mail:at mig schemaförändringarna.

Hörs kanske senare. ^^

Trollfesten,

hade tydligen varit rolig för alla inblandade! De hade varit i "Trollland" och gått på en skattjakt.
Vilket innebär att dagispedagogerna hade byggt upp en "trollvärld" inne i byggrummet och vilorummet.
Barnen hade sedan fått varsin sten ur skatten!

Visar upp sin sten.

Visst är den häftig?

Sedan hade de ätit Troll-lunch, i form av "Maskar, bruna trattkantareller och flugsvampssås", och avrundat allt med disco. Valle älskar att dansa - berättade han för mig när jag kom och hämtade honom på dagis. Åhhh, Lilla plutt! ♥

Snöbilder!

Supporten lyckades hjälpa mig med problemet, så nu tänkte jag lägga upp bilderna på när Valle var ute i snön i Tisdags!

Valle springer i snön!

Valle var verkligen superexalterad över snön. Så han började med att rulla och springa i den!

Valle halkade i snön och blev sur.

Självklart halkade han även, eftersom snö är halt. Det syns hur sur han blev, va?

Valle bygger snögubbe

Valle fortsatte även att bygga mängder med "snögubbar" längst hela vägen!

Valle bygger mer snögubbar.

Han lekte även snöbollskrig med oss, men det fick jag tyvärr inget kort på.

Valle visar upp sin snögubbe

Liten Valle blev helt rödsprängd av kylan, men åh så kul det var i snön!
Här visar han upp sin fina snögubbe som han gjort.

Vi bestämde oss också för att ta en promenad i det fina snövädret, förmodligen var det som orsakade min ordentliga insjuknad, för att sedan avsluta den inne på pizzerian! Jag åt faktiskt bara en barnpizza, men den var riktigt god!Det var riktigt mörkt när vi var ute och gick, och med blixten så fick man inte fram på kameran hur vackert landskapet runt sig faktiskt var.Såhär, fast med gnistrande snö som faller och ligger på marken, vackert var det för oss!Så igår, när jag och Valle låg hemma i soffan och ynkade över hur sjuk jag var, så såg vi på en underbar film! Jag tänkte mig nu på det tappra försökte att försöka få in ett videoklipp i min blogg. Får se hur bra detta går..

 

Notera att den är hemskt översatt till engelska! Men budskapet bakom är helt fantastiskt.

Lev i harmoni med skogen och landskapet. Varför ska människorna vara viktigare än naturen?


Varför fungerar det inte att ladda upp bilder?

Bloggen tycks ha fått fnatt, så det går inte att ladda upp bilder för mig. Så här är nästa bild!

Där man även kan se Valles svans!


Valle är utklädd och redo!

Redo för trollfesten!

Även om mamma kanske inte var superduktig med smink och kläder, men sjuk som man är.


God morgon?

Vaknade för runt en timme sedan, har sovit i 16 timmar. Verkar som jag åkt på samma sjukdom som resterande i familjen. Inte kul! Lär behöva kompletera det jag missade idag på Basgruppsdagen. Men det blir ett problem till nästa år.. Enda jag är oroad för nu är att lyckas ta Valle till dagis imorgon så han inte missar trollfesten - och göra trollkostymen! Lär sjukna om ordentligt om jag springer ut klockan 8 imorgon bitti, men jag kan inte svika min lilla bebis. ♥


DET SNÖAR! På riktigt?Så här vacker var centrum då!

Eftersom jag är riktigt trött och har huvudvärk så är det allt jag kommer posta idag. Resten kommer istället upp imorgon. :)
God natt!

Dagens Kcal-intag,

 • Frukost = 404 Kcal

  2 st Rågkakor, 160
  20 g Smör, 144
  4 st Skinkskivor, 20
  2 dl mjölk, 80


 • Lunch = 230 Kcal

  100 g Fiskpinnar, 200
  100 g Brysselkål, 30
  50 g Ärtor, 30

 • Middag = 366 Kcal

  Fläskfile, 254
  Grönsaker , 112

 • Kvällsmål = 487 Kcal

  75 g Madacamia Fruktmix, 325
  1 st Rågkaka, 80
  10 g Smör, 72
  2 st skinkskivor, 10
Sammanlagt: 1487 Kcal

Schema v 45,

Inte så hemskt mycket inplanerat den här veckan heller. Farsdag på Söndag, undra om jag ska göra något speciellt då? Annars är det enda roliga Valles trollfest, där Valle ska klä ut sig till ett troll!

Vecka 45

Sovit dåligt,

eftersom min sambo skulle gosa in sig hos mig. Han har tydligen feber nu också, så han skulle promt ligga mig. Därför har jag nu ont i hela kroppen och är riktigt trött eftersom jag blivit väckt 4 gånger. Gullig som min sambo är fick jag dock frukosten gjord åt mig, söt, så allt kändes rätt bra efter ett tag i alla fall. Bara så otroligt trött!
Till råga på allt så är kaffet slut också, så måste gå och handla snart... snaaaart...

Hörs mer senare! ♥

The expendable,

heter filmen som jag och min sambo precis sett klart på. Det var riktigt mysigt att sitta tillsammans och skratta åt överdrivna specialeffekter. ♥ Jag åt även lite popcorn, 16 gram, så nu har jag fått i mig 60 kalorier till, haha. ;) Är inte lätt det här att välja bort mys-ätande!
Däremot så är jag helt full av energi och vill inte alls gå och lägga mig! Sitter och studsar framför laptopen, kan bero på att jag lyssnar på musik, medans klockan oroväckande närmar sig 02.00. Fast, jag har sovmorgon även imorgon, så kanske inte gör så mycket?

Imorgon, eller snarare om några timmar, tänker jag i alla fall lägga upp nästa veckas schema! Jag fastnade lite i att rita på paint, det var så roligt, haha. ;) Men jag har ändå främst lektioner hela nästa vecka, så inte så mycket roligt inplanerat än.
Nej, nu måste jag ta och lägga mig!
De började spela schlager på min radiokanal,
så jag tar det som en pik..
Hörs imorgon alla! ♥

Dagens Kcal-intag,

 • Frukost = 340 Kcal

  Havregrynsgröt (gjord på 1 dl Havregryn) 130
  30 g Russin, ca 100
  2,2 dl mjölk, 90
  Kaffe, 20

 • Lunch = 388 Kcal

  130 g Potatisbullar, 234
  70 g Köttbullar, 154

 • Middag = 475 Kcal

  250 g Keso, 225
  20 g Cashewnötter, 120
  130 g Banan, 130

 • Kvällsmål = 305 Kcal

  20 g Cashewnötter, 120
  20 g Jordnötter, 120
  20 g Russin, 65
Sammanlagt: 1508 Kcal

Idag var det min sambos städdag,

men i slutändan städade jag hälften ändå. Jag har svårt att sitta och bara stirra på det, även om jag försöker att han ska få göra allt själv! Sedan har jag tyvärr aldrig varit med om en karl som kunnat fixa avloppsproppar i dushen, utan jag kände mig illa tvungen att dra upp alla äckliga hårstrån från rören. Propplösare kanske inte är en så dålig idé trots allt? Tyvärr så insåg jag att den vidriga lukten i vårt badrum kommer längre in i rören, vilket innebär att vi måste ha propplösningsmedel. Inhandlas på Coop imorgon, tillsammans med russin...

Valle känner sig också friskare, vilket kunde märkas på att han sprang fram och tillbaka från vägg till vägg hela dagen. Han ville ut och röra på sig, men jag tyckte han skulle vara hemma och vila! Tyvärr terroriserade han hela vår lägenhet istället då, vilket vi till och med klockan 22 på kvällen hittar bevis på. Till exempel har han tagit sönder min sambos nedåt tangent, och min punkt-tangent. Som tur är gick min att laga! ;) Han har även fyllt upp vartenda blockljus med gammalt stearin, som kladdat in sig och blivit konstiga.

Därför valde min sambo och jag att experimentera med att återanvända stearinet som rinner ut - samt de förstörda blockljusen.Jag använde då mina gamla krukor att fylla upp.Tjusig ställning för veken, eller hur?Så här fint blev ljuset när stearinet stelnat!Så nu var det bara upp till bevis om veken faktiskt kunde brinna..Det kunde den! ♥Den passade fint in på blombordet, tycker jag.Och det här ljuset passade fint i köksfönstret!

Valle satt däremot kvar i vardagsrummet efter sin aktiva dag och smaskade på sin kexchoklad som jag inhandlat dagen innan. Det var självklart ett måste att testa den nya ekologiska kexchokladen som nu finns i min coop butik! Och eftersom jag själv inte ska äta den så...

Ekologisk kexchoklad.

I want to be complete,


It feels like a piece in the puzzle is missing.
Like a big hole, that is in the way of my true path.
A hole, that I can't jump over..
Even though, I can see,
I can feel,
I can smell,
I can hear
and I can taste,
all that is wonderful and true,
Just on the other side of that hole.

It feels like a piece in the puzzle is missing.
Like a big hole, that makes my energy slowly flow away.
A hole, that I can't fix on my own..
Even though, I feel stronger,
I feel calmer,
I feel happier,
I feel alive
and I feel full with energy
the small time I patch the hole with something,
so all my energy is within me.

It feels like a piece in the puzzle is missing.
Like a big hole, that sucks all the colours away.
A hole, that makes all in life grey..
Even though, I feel will,
I feel hope,
I feel luck,
I feel faith
and I feel like everything is perfect,
when it is filled with colour,
and the hole is stopped for a while.

It feels like a piece in the puzzle is missing.
Like a big hole, that makes my life seem incomplete.
A hole, that makes all my efforts seem pointless..
Even though, I feel meaning,
I feel determination,
I feel understanding,
I feel powerful
and I feel like I can do anything,
when I catch a glimpse of the whole picture,
making me wish I was
complete.

Dagens Kcal-intag,

 • Frukost = 360 Kcal

  Havregrynsgröt (gjord på 1 dl Havregryn) 130
  30 g Russin, ca 100
  2,2 dl mjölk, 90
  Kaffe, 40

 • Lunch = 385 Kcal

  250 g Keso, 225
  20 g Cashewnötter, 120
  21 g frysta Hallon, 10

 • Middag = 390 Kcal

  Fläskfilé, ca 230
  10 g stekta Cashewnötter, 60
  150 g Sallad , ca 100

 • Kvällsmål = 410 Kcal

  20 g Cashewnötter, 120
  20 g Valnöt, 135
  20 g Russin, 65
  2 dl Apelsinjuice, 90
Sammanlagt: 1545 Kcal

Fika med Robin,

Jag bäddade alltså in Valle i vagnen, och då hann Robin komma och möta oss.

FeberigValle.,

Gospluppar! ♥

Vi gick till centrum för att fika i alla fall, men lustigt nog så var i princip alla ställen smockat fulla. Fikar alla på Lördagar?

Kladdkaka

Valle blev mycket glad för sin kladdkaka!

Och jag dricker te, buhuhuhuh

Medan jag satt riktigt avundsjuk med mitt... te.Robin tog en latte och en cornetto med vaniljkräm, ÅHHHH!

Bläää

Valle tyckte dock att Robins cornetto verkade äcklig.Utan han smaskade på med sin kladdkaka istället!Sedan blev Valle trött, och vi gick hem istället!

Valle har feber,

Och det känns jättehemskt!! Han kröp ned i sängen hos mig imorse och kramade om mig. Sedan låg han där i en timme och viskade att han hade saknat mig, att han älskar mig och så busade han lite. Liten puff!

Jag bestämde dock att jag ska "packa ned" honom i vagnen och ta mig upp till centrum för att fika. På så sätt så får han frisk luft och massa kel från Robin, vilket jag tror är viktigast nu! Så länge han inte överanstränger sig, så kommer inte frisk luft att göra honom sämre. Eller hur?

Så, jag skriver mer efter fikat.
Nu ska jag göra oss i ordning så vi kommer i tid.
Ta hand om er! ♥

Dagens Kcal-intag,

 • Frukost = 293 Kcal

  150 g Yoghurt, 90
  5 g Linfrön, 23
  20 g Solrosfröskärnor, 120
  50 g Frysta Hallon, 20
  Kaffe, 40


 • Lunch = 360 Kcal

  200 g Potatisbullar, 360

 • Middag = 580 Kcal

  150 g Kebabkött, 480
  Grönsaker, ca 100

 • Kvällsmål = 395 Kcal

  2 dl BRAVO apelsinjuice, 90
  20 g Cashewnötter, 120
  20 g Jordnötter, 120
  20 g Russin, 65
Sammanlagt: 1628 Kcal

Min lilla älskling är sjuk!!

Stackars lilla Valle, verkar ha fått feber! Han fick somna i min famn ikväll bara därför, medan vi tittade på den värsta barnfilmen genom tiderna - Toy story. Hoppas han uppskattade det!Han åt åtminstonde hälften av sitt godis.

Men nu har jag tråkigt.
Är alldeles för matt i hela kroppen av sockeravgiftningen för att göra något,
men är inte tillräckligt trött för att gå och lägga mig.
What to do?

Fredagsmys!

Valle har fått pengar från sin kära farmor, så han njuter just nu i soffan av sitt Halloweengodis som farmor tyckte han skulle köpa! Innan dess så njöt vi däremot av ett riktigt mysigt bad!

Dessa lade vi i badet.

Och sedan tände vi lyktor som mysbelysning!

Sedan lade både jag och Valle mig i brännande varmt vatten och riktigt myste!

Jag försökte mig på ett tappert försök att fotografera ångan från min hand.

Ser ni den?

 


Förmiddagsfika!

Vi fick stessa oss in till centrum för att hinna med en överaskningsfika med mormor, men det var det värt! Jag lyckades ta mig in på Indiska för att upptäcka att min lila stjärna inte fanns där, men en mängd Adventsljusstakar och fat som kanske är lämpliga? Ska tvinga dit min sambo senare och se vad han tycker. ;)

Vällingby julpyntar

Jag upptäckte att de redan börjat julpynta centrum!
Det var min favorit pyntning när jag var liten, eftersom snön alltid låg på marken här.Mormor köpte däremot en gravprydnad till min mormor och morfars grav. ♥

Osminkad

Vad rolig bilden blev om man ser på skuggan från min hand som tar kortet.

Osminkad, men söt ändå?

Blir till att äta lunch nu, kanske sminka sig, och tvinga sambon att också titta på julpynt.
Får se hur det går..
Hörs senare! ♥

Julpynt,

Vad sägs som den här stjärnan i köksfönstret?

I köksfönstret

Kostar 99:- på Indiska.

Sedan så funderade jag just över Adventsljusstaken, och såg ett så fint exempel på google. Om man använder sig av blockljus på ett fat, så slipper man köpa en ful adventsljusstake!


Tänkte att dessa, från panduro 32:-, skulle man kunna använda för att dekorera blockljusen med..Funderade även på ett fat att ställa blockljusen på, men hittar inget sådant som jag vill ha. Måste nog faktiskt titta i butikerna för att hitta "det rätta". Kanske blir en runda imorgon?

Kalenderjulklappar klara!

Ni vet en sån här kalender som ger ett paket om dagen fram till julafton? Jag har äntligen fixat innehållet till Valle nu. Fräck som jag är gav jag honom lite av de gamla leksaker som jag hämtade från Robin.

Han ska få några av mina gamla bondgårdsdjur, med ladan, och några olika sorters fordon och böcker! Gäller bara att slå in 24 paket nu, och hämta jultomten att hänga dem på hemma hos mormor. Börjar redan längta!

Men först gäller det att tänka ut hur vi ska fira första Advent, har inte bestämt mig om hur mycket jag ska engagera mig i julen än.. Kanske borde köpa ljusstake till fönstret? Har min gamla snögubbslampa och kyrkan kvar, men något att ha i fönstret i vardagsrummet?

Nåväl, är lång tid kvar innan December! Får väl ta och diskutera igenom allt med min sambo först. ;)

Nu ska jag i alla fall titta på min mysiga serie!
Länk för Pernilla som undrade..
Sedan ska jag gå och lägga mig.
Så, God natt på er! ♥Juste, jag och Pernilla har beställt biljetter på stadsteatern till en barnteater!
"Allra Käraste syster", heter den.
Kul det ska bli! ♥

Dagens Kcal-intag,

 • Frukost = 360 Kcal

  Havregrynsgröt (gjord på 1 dl Havregryn) 130
  Kaffe, 40
  30 g Russin, ca 100
  2,2 dl mjölk, 90.


 • Lunch = 416 Kcal

  100 g Ärtor, 60
  150 g Gurka, 21
  100 g Morot, 45
  1 burk tonfisk, 130
  4 dl mjölk, 160

 • Middag = 400 Kcal

  Lax, 270
  Grönskaker, ca 130

 • Kvällsmål = 320 Kcal

  20 g Cashewnötter, 120
  20 g Valnöt, 135
  20 g Russin, 65
Sammanlagt: 1496 Kcal

Dagens lååånga dag!

Började med havregrynsgröt till frukost, och sedan en lång resa till dagis med en glad Valle!

Men Herr Nilsson

Valle springer med Herr Nilsson!

Därefter åkte jag till skolan, och hade Geografi och Religion tillsammans med Pernilla!Vi slog mycket i kartböcker idag.Men vi såg också på olika metoder att använda modeller och dylikt - Awsome!

Efter skoldagen mötte jag upp Robin, och så åkte vi och hämtade Valle på dagis. Därefter gick vi och hade mys-fika! Jag fick dock dricka te....

Chokladboll, och häftig frisyr!

Medan Valle åt en mumsig chokladboll..
Han blev dock lite butter över att jag ville ta kort på hans häftiga frisyr.

Äter macka.

..
och Robin åt en stor macka med en kaffe latte.
Avis, JA!

Räknar coolt. ;)

Valle tvingade sedan Robin att räkna, vilket han gjorde - mycket coolt! ;)

Bus!

Därefter busade dem...

Kel!

.. och kelade!

Mys!

Mys-fika som sagt!

Bus

Som följdes av ännu mera bus!
Här tar Robin kort på Valle när han försöker kittla honom!

bakom en vante

Valle försöker då gömma sig bakom vanten som han kittlar Robin med.

gömmer sig bakom vanten

Bakom vante...

Ingen vante!

.. bortryckt vante!

På Robin!

Valle tar då kameran och tar kort på Robin. Ägd! ;)

Efter fikat gick jag och Valle hem. Då ringde morfar och släppte av resten av kartongerna som jag plockade åt mig från Robin i Lördags! Så nu ska jag sitta och sortera in de sista sakerna...

Jag som är helt slut..
Hörs senare ikväll! ♥


Imorgon är en låååång dag,

Då jag ska upp, göra i ordning allt, åka till dagis, åka till skolan, ha lektion, ha lunch, ha lektion igen, möta upp Robin, hämta på dagis, och sedan umgås med Robin och Valle, gå hem, äta middag och tillsluuuuuut... Natta Valle, och skriva i bloggen. Massa kommunaltrafikstid att fundera, läsa och skriva åtminstonde, så kanske kan åstadkomma något bra imorgon. I alla fall lite fotografier!

Min gissning är att jag kommer vara helt slut imorgon, så därför ska jag gå och lägga mig nu!
Tänkte bara lägga upp lite av de foton som Valle har tagit först:

Självporträtt

Här har han tagit ett kort på sig själv medan jag låg och sov!

Bild på Oso

Eftersom han brukar sätta på tv:n själv, så har han även tagit kort på sin idol Specialagenten Oso.

På sin fot.

Samt sin fot...

Man blir lite glad när man bläddrar igenom ett 30-tal kort på kameran när man vaknar, och ser hur han försöker dokumentera precis som mamma. Haha!

Men, god natt på er nu allihopa.
Nu ska jag ligga och drömma!
Så hörs vi imorgon.

Dagens Kcal-intag,

 • Frukost = 380 Kcal

  2 st Rågkakor, 160
  Kaffe, 40
  40 g tartex, ca 100
  2 dl mjölk, 80.


 • Lunch = 405 Kcal

  250 g Keso, 225
  20 g Cashewnötter, 120
  50 g frysta Hallon, 20
  1 dl mjölk, 40

 • Middag = 380 Kcal

  Mat, ca 300
  2 dl mjölk, 80

 • Kvällsmål = 305 Kcal

  20 g Cashewnötter, 120
  20 g Jordnötter, 120
  20 g Russin, 65
Sammanlagt: 1470 Kcal

Förändringen,

som egentligen inte handlar om en så stor förändring som man kan tro! Jag har dock bestämt mig för att bli den jag alltid velat vara! Sedan är ju frågan om vem det exakt är.

Jag har bestämt mig för att ta reda på vem jag är..

Redan nu har jag ett svagt humm om det, självklart, men de exakta detaljerna tänker jag ta reda på och skriva ned här på bloggen. Detta innebär att jag kommer söka efter de sanna punkter som gör mig lycklig i livet. Allt kommer att handlar om små små detaljer i mitt liv som kommer att förfinas tills jag är helt säker på att det är "det rätta".

Så, punkt 1 i denna oändliga lista, är vad jag äter.


Bakgrunden till detta är att jag alltid funnit en större tröst att stoppa i mig saker. Detta måste ta ett stopp! Eftersom jag inte tror på materialism, det vill säga lycka från ting, så måste detta även innefatta det snabba lyckoruset som infinner sig när man äter något! Att småäta måste därför stoppas!

Men vad kan räknas som onödigt ätande? Min sambo menar att det finns en viss mängd av kcal som kroppen förbrukar utan att motionera. Eftersom jag är en otroligt stillasittande kvinna, än så länge, så börjar vi med att räkna ut hur mycket kcal som jag faktiskt behöver att äta i min nuvarande livsstil. På så sätt får man en slags övre och ungre gräns för att man inte ska äta för mycket eller för lite av det naturliga behovet av energi.

Så min sambo har insisterat på det klassiska Kcal-räknandet, för att jag på så sätt ska minska impulsätandet som är ett överflödigt energitillskott för mig. Vi kom fram till, genom att räkna ut det, att jag minst ska äta 1500 kcal, och som mest 1800. Vi delade därefter upp detta på 4 huvudmåltider; Frukost, Lunch, Middag och Kvälls"mål".

Eftersom jag nu, till en början, främst kommer att räkna endast Kcal, så kommer bloggen att innefatta även mitt dagliga intag av Kcal. Så ni kan ju följa och se hur det går för mig! Sockeravgiftning denna gång, woho! Men jag räknar med att senare övergå i att kontrollera de övriga näringsvärdena i den mat jag äter, så att jag får ett större hum om de naturliga behov man faktiskt behöver få i sig.

Så nästa projekt blir att hitta det som verkligen gör mig lycklig,
istället för mat.
Daglig promenad kanske?
Eller tända ljus?
Men det blir ett annat steg i min förändring!

Men, DUMMA karl..

Ja, Sazzy var här idag! Vi hade en ordentlig känsla av girlpower när vi ondgjorde oss över hur fel karlar egentligen gör! Ni ska inte vara för romantiska, men ni måste vara riktigt romantiska! Ni ska inte vara för påstridiga, men ni måste visa riktigt mycket intresse! Ni ska inte vara för närgångna, men ni måste kela jämt..

Haha, jo, kärlek är bra omöjligt ibland. Ni vet, precis innan man hunnit testa, känna in och kollat av varann? Innan man faktiskt vet att det är den rätta som man hittat. Som man är menad att leva med resten av sitt liv.

Och hur vet man egentligen?
Att det är den rätta? Om man aldrig har känt något annat än vanlig kärlek, hur vet man när den rätta kärleken är här?

Tänker inte ta denna diskussion vidare idag,
utan får bli en annan dag!
När jag har mer poesi i själen,
och tankarna på rätta vägar!

Sazzy stannade i alla fall på middag.Och självklart hann vi in i affärer för att kolla kläder, några gånger..
Se t.ex. Sandras nya fina kofta!

nudlar.

Valle lärde sig även att snurra upp nudlar på gaffeln,
om än i lite större mängder än oss andra..

Därefter lyckades vi också ta oss iväg och handla godis, då jag hade lyckats glömma köpa nattblöjor, och trillade även då in på H&M och Indiska. Lilla Sazzy! ♥ Sedan satt vi resten av kvällen och tittade på en gullig film med en irländare! (För att göra kärlekstemat riktigt komplett?)
Nu ska jag däremot kika lite på min favoritserie,
och börja fundera lite på den där förändringens detaljer.
Städningen tog alldeles för lång tid på dagen, så det blir nu istället!

God natt alla,
om jag inte hinner med ett till inlägg!

Godmorgon GODMORGON!

Det är illa när man är piggare än en 3åring på morgonen, speciellt när man fortfarande har tendenser till migrän.., men do not worry! Jag kommer säkerligen vara grinigast av alla när klockan är frammåt 14 och tanken är att jag ska börja hämta Valle från dagis.

Men än så länge...

Valle vägrar vakna på morgonen!

Så kämpar Valle desperat..

Valle vägrar gå upp!

...för att slippa..

Valle vägrar att gå upp!

.. gå upp!

Valle vägrar att gå upp!

Och detta trots att jag sjunger fint för honom!

Valle vägrar att gå upp!

"Upp och hoppa, Tor slår på trumman.."

Nu är det högt tempo som gäller!
Vi ska tidigare till dagis idag, 8.30, eftersom de ska ut i skogen.
Jag brukar alltid komma försent,
så jag kände att det var på tiden att starta tidigare på morgonen.
Därefter ska jag hem en snabbis,
Göra en stor förändring i mitt liv..
Iväg och luncha med mamma,
Tillbaka och städa som en galning,
hämta Valle..
Och sedan ta hit Sazzy!

Go go go !
Hörs senare. :)

Vad är religion?

Självklart måste jag ställa mig den frågan nu när jag precis har haft religionslektion!
Vi har nämligen precis gått igenom vad George Bush, en mafioso i Spanien och Moder Theresa har för likheter, nämligen Kristendomen. För visst är det så att alla som tillhör samma religion har samma livsåskådning, tankar och normer? Ja men visst! Moder Theresa vill också leta olja....

Skämt åt sido, det är lätt att vi i västvärlden drar alla med en viss religös livsåskådning, till exempel islam, "hinduism" eller buddhism, över samma åsiktskam. Men det är knappast så att alla kristna har samma normer, tankar och livsfilosofi! Varför ser vi då till exempel Islam som ett så stort hot till vår västvärld? Är det så att alla inom islam har en förtryckande kvinnosyn...?

Idag fick jag reda på att det inte finns någon religion som heter Hinduism. Jag har alltså blivit lärd fel ifrån vår svenska skola, eftersom vi i västvärlden har en såpass vag syn på de olika religionerna som faktiskt finns "där borta". Hinduism är egentligen ett samlingsnamn på ett gäng olika, förr oss västlänningar okända, religioner som har, enligt oss västlänningar, en viss likhet till varanda. Fast egentligen kommer begreppet hindu även längre bak i tiden, då folk använde begreppet hindu om de folk som levde bortom floden "indu"...

Egentligen är det väl inte så konstigt?
Och om det nu är så att Kristendomens tankar kan skilja sig så brutalt ifrån människa till människa, så är det egentligen inte så konstigt om även de andra större religionerna gör det också? Framförallt så är religion otroligt individuellt nyanserat, där den personliga tolkningen av en livsfilosofi är den ultimata religionen. Men även om man talar om religioner som kulturella arv, och inte endast den personliga tolkningen, så finns det otroliga skillnader beroende på till exempel nationell tillhörighet. I Islam kan man säkert förstå att skillnaderna är stora mellan den Indonesiska Islam och den Afrikanska Islam. Eller Turkiska och Pakistans, Arabländernas...

Då kanske det även är lättare att tänka sig att även Buddhismen skiljer sig åt, beroende på tillhörighet? Eller Hinduismen och övriga små religioner.

Sedan är just frågan "Vad är Religion?" viktig att ta hänsyn till när man diskuterar Islam, Kristendomen och Hinduism. Själv har jag blivit lärd att det finns 5 huvudsakliga religioner, "världsreligioner", där en av dessa, Buddhismen, egentligen är en livsfilosofi som ändå räknas dit. Men vad är det då som gör att Buddhismen räknas dit ändå?

Är det egentligen så att alla religioner är livsfilosofier? Eller är det för svårt att få grepp om, eftersom livsfilosofier i sig endast är individuellt? Är det så att religioner då är ett historiskt inflytande över större massor? Fast på vilket sätt är det då påverkat, och av vem eller vad? Jesus, eller de personer som skrev ned Jesus historia? Eller kyrkans makt över folket, eller deras intelektuella överordnande över de oläskunniga? Eller helt enkelt tron på gud, eller på en högre makt? Eller guds straff om lagen inte upprätt hölls? Och vem har då haft inflytande i de andra religionerna?

Jag blev idag lärd att religion som ämne är bland annat att diskutera livsfrågor, samt väcka intresse och nyfikenhet. Det är ett av kursplanemålen inom ämnet i vilket fall, men frågan är vad själva definitionen av begreppet är. Min åsikt är, och kommer förbli, att religion är en livsfilosofi. Ett sätt att leva och se på världen.


Vad är religion för dig?


Det blir ingen stadsvandring imorgon. Wuää!

Migrän,

känns det som att jag börjar få. Usch och fy. Ska ligga och slappa riktigt ordentligt i min fina soffa hela kvällen tillsammans med Valle! Och passa på att njuta med levande ljus, pizza och film...

Hörs kanske senare ikväll. :)

RSS 2.0