Geologi uppgiften,

Bestod av att bestämma en sten. Detta är stenen jag då valde att skriva om;



Den nedre. En typisk "Stockholms granit" sa min lärare.

Genom att bara titta på stenen kom jag fram till detta:

Stenen består av olika kristaller, som har beige-gul, grå, vit och riktigt mörk färg. Den är grovkornig med "prickliknande" fält. Ytan känns skrovlig och lite smått vass, och den glittrar till lite när man snurrar runt den i lampskenet.

Foliation saknas, men alla mineraler tycks sammanvävda i en sammanvävningstextur.

 

När man sedan skulle bestämma närmare om stenens mineraler, fick jag fram detta:

De beige-gula fläckarna/prickarna på stenen har något spetsiga kanter, och eftersom Kvartz ska ha 6 kanter och är befintlig i flertaliga färger så är en av mineralerna - Kvartz!

Såhär ser Kvartz ut, om ni undrade.

 

 

Det finns även vita och gråa fläckar på stenen, och är säkerligen Fältspat. Den sort av Fältspat som har en vit/grå-färg kallas Plagioklas. Dock finns det även några få rödare fläckar på stenen också, vilket kan ses som den andra sortens Fältspat, som innehåller Kaliumjoner istället för Natriumjoner som ovanstående gjorde, kallat Ortoklas.

En typ av fältspat.

 

Det finns även stora platta fläckar med mörk färg. Dessa identifierar jag som Glimmer i form av Biotit. Det är en Silikatmineral som ses i lager, vilket de gör i denna sten.

En typ av Glimmer!

Och tillslut skulle man skriva om hur sådana stenar, i detta fall intrusiva magmatiska stenar, bildas :


Granit är en intrusiv magmatisk sten, vilket innebär att ursprungligen kommer den ifrån magman ifrån vår Astenosfär. Den stiger därefter upp till jordskorpan där den kyls ned och stelnar.

Magman kyls ned genom att den tränger upp genom sprickor eller korn, där den omliggande sten"massan", som är svalare, kyler ned den. Detta går väldigt sakta, vilket kan synas på Graniten eftersom den är grovkornig.

Den blir grovkornig eftersom kristallerna kan bli relativt stora innan hela stenen blivit uppbyggd. Detta innebär också att stenen blir sammanvävd, då alla ytor blir täckta av kristall.

När Graniten sedan bildats genom stelning kan dessa formas på olika sätt; lagergångar, gångar, (laccolith) eller batolit till exempel. Dessa kan nu vara synliga uppe på jorden, då erosion i form av vind, vatten, is och övrigt har eroderat bort överliggande sten.

Graniten är också en hård sten som är svårare att bli bort eroderad, vilket innebär att stora väggar av granit kan bli synliga med tiden.

Hoppas allt detta är rätt nu!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0